Discipline de agrement și turism ecvestru

Ca parte din Federatia Internationala de Turism Ecvestru (FITE), FRTE reglementeaza la nivelul tarii noastre o serie de discipline sportive din ramura turismului ecvestru: TREC, TREC cu Atelaje, Working Equitation (Echitatia de lucru), Skijoring si Horseback archery (Tir cu arcul calare).

Acest lucru presupune ca FRTE vegheaza la respectarea regulilor si procedurilor impuse la nivel international pentru fiecare sport in parte, ca organizeaza direct sau prin organizatii partenere evenimentele si competitiile specifice acestei ramuri sportive si desemneaza reprezentantii Romaniei la campionatele interenationale, realizate la nivel regional, european si global.

TREC

TREC-ul cuprinde mai multe discipline ecvestre reunite in trei probe pe parcursul a doua zile. Probele trebuie finalizate cu acelasi cal care va trece prin mai multe controale veterinare.

Aceasta competitie isi propune sa evidentieze succesul cuplului care se confrunta cu un set de dificultati mai degraba decat succesul sau intr-un singur domeniu.

TREC cu atelaje

TREC-ul cu atelaj necesita diferite tehnici regrupate in doua faze, care se deruleaza pe parcursul a doua zile.

Acestea trebuie realizate cu aceiasi cai, acelasi harnasament si acelasi atelaj. Se poate concura individual, in pereche sau pe echipe.

Working Equitation

Working Equitation sau Echitatia de lucru este o disciplina ce are ca obiect pastrarea si dezvoltarea competentelor ecvestre legate de conducerea si sortarea vitelor.

Este o activitate ecvestra practicata intr-un numar mare de tari din Europa, dar si in Asia si America de Nord. In Romania aceasta activitate este foarte populara.

Ski-Joering

Ski-Joering-ul este imbunarea perfecta intre ski si atelaj, o disciplina care atrage anual din ce in ce mai multi adepti. Acesta presupune tractarea unui schior de catre unul sau mai multi cai, pe zapada.

Exista trei tipuri de probe in Ski-Joering: slalomul (cuplul cal-calaret are de trecut printr-o serie de porti), testul de viteza (in linie dreapta sau pe cerc) si maniabilitate (cuplul cal-calaret trebuie sa treaca printr-o serie de obstacole).

Tir cu arcul calare

Tirul cu arcul calare este o tehnica veche de peste 4000 de ani, care aparut in tarile asiatice. La origini, ea era folosita in principal pentru vanatoare, protejarea turmelor si in lupta.

De la Gengis Khan la indienii din preeriile americane, calaretii arcasi au perpetuat practica acestei tehnici milenare. Odata cu aparitia armelor de foc si a masinilor insa, aceasta tehnica a inceput sa dispara incet incet. In prezent, disciplina renaste si numara deja mii de practicanti in intreaga lume.