De la 0 la calaret experimentat in 6 pasi

Programul de formare in calarie

1584 (2).jpg

Calaria responsabila

Sa practici calaria in natura in Romania este o experienta unica, pentru ca avem o tara foarte frumoasa, cu locuri pitoresti, care din saua calului parca se vad si mai spectaculos.

Cu toate acestea, sa practici calaria in natura intr-un mod resonsabil, presupune sa fii un foarte bun calaret, sa iti cunosti si sa iti respecti partenerul de drum (calul) si bineinteles, sa respecti natura

Pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat, am creat Programul de Formare in Calarie, care sa iti ofere pregatirea de care ai nevoie pentru a te bucura de cele mai frumoase experiente calare in natura, in deplina siguranta.

Despre program

Programul de Formare in Calarie al FRTE este organizat in 2 cicluri si 6 etape, fiecarei etape corespunzandu-i cate o diploma.

Primul ciclu are 3 etape – Calareț de Bronz, Calaret de Argint si Calaret de Aur – si contine notiuni generale, teoretice si practice, despre calaria de agrement practicata in manej.

Cel de-al doilea ciclu are 3 etape – Cavaler de Bronz, Cavaler de Argint și Cavaler de Aur – si continua aprofundarea cunostintelor despre calaria de agrement practicata in manej si introduce notiuni despre calaria in natura.

Programul de Formare in Calarie al FRTE ia în calcul stadiile de dezvoltare ale calaretului incepand din copilarie, iar ritmul de progresare poate varia de la un calaret la altul, in functie de varsta si de frecventa cu care merge la calarie.

Logo Calaret de Bronz.png

Iti incepi calatoria in universul cailor. Te familiarizezi cu activitatea centrului ecvestru, afli informatii utile despre partenerul tau - calul si faci primii pasi in dobandirea primelor notiuni de calarie in manej.

Logo Calaret de Argint.png

Inveti despre pregatirea calului pentru activitatea de calarie, anatomia,  simturile si comportamentului lui. Ai o postura corecta calare, stapanesti trapul si ai reusit sa faci si cateva fulee de galop.

logo Calaret de Aur.png

Stii care sunt regulile de circulatie in manej si principalele figuri de manej, ai multe cunostinte despre cal (nevoi, anatomie, robe etc.). Iti pregatesti singur calul si esti autonom la pas, trap si galop. Este nivelul de la care ai 10% discount la centrele membre FRTE.

Logo Cavaler de Bronz.png

Este nivelul de la care incepe pregatirea ta pentru calaria in natura. Cateva dintre lucrurile pe care le vei invata: regulile de siguranta in natura, folosirea ajutoarelor, rase de cai, tipuri de adaposturi pentru cai, plimbari in natura la pas si trap etc.

Logo Cavaler de Argint.png

Inveti sa te orientezi pe harta si in spatiu cu ajutorul busolei. Stii sa recunosti flora si fauna zonei, sa faci un parcurs cu obstacole izolate (de tip working equitation), sa schimbi alura la punct fix, sa recunosti principalele marcaje.

Logo Cavaler de Aur.png

Felicitari! Ai dobandit toate cunostintele si abilitatile pentru a fi un foarte bun calaret de exterior! Daca te intereseaza o cariera in domeniu, de acum incolo te poti orienta catre cursurile pentru profesionisti.

Avantajele Programului de Formare in Calarie

 

Claritate

Stii exact care sunt etapele pe care le ai de parcurs și ce cunostinte si abilitati vei dobandi la fiecare nivel..

Trasabilitate

Iti vei documenta toate experientele calare an Jurnalul de Calarie, un instrument fizic care te va ajuta sa parcurgi etapele mai usor.

Recunoastere

Fiecare nivel este insotit de o examinare in urma careia vei dobandi o diploma care iti va valida cunostintele teoretice si abilitatile practice.

Intrebari frecvente despre Programul de Formare in Calarie al FRTE

Cum pot intra in Programul de Formare in Calarie?

Pentru a intra in Programul de Formare in Calarie al FRTE nu trebuie decat sa te inscrii ca Membru Calaret in cadrul Federatiei Romane de Turism Ecvestru, la orice centru membru FRTE.

Mai multe detalii despre ce presupune statutul de Membru Calaret in cadrul federatiei noastre, precum si modalitatea de inscriere, gasesti aici (Link catre Sectiunea Devino membru/Membru Calaret)

Unde se aplica Programul de Formare in Calarie?

Programul de Formare in Calarie este un program national care se desfasoara prin intermediul centrelor ecvestre care sunt afiliate Federatiei Romane de Turism Ecvestru.

Asta inseamna ca tu iti poti incepe si apoi continua calatoria independent de centrul ecvestru, experimentand astfel experiente noi ori de cate ori iti doresti.

Tot ce ai de facut este sa alegi centrele membre FRTE. Lista completa a acestora se regaseste aici (Link catre Centre Membre)

Cum si unde se obtin diplomele?

Fiecărei etape îi corespunde o diplomă pe care o poți obține trecând cu bine printr-o evaluare care se poate realiza fie în cadrul unei lecții, fie în cadrul unei ședințe speciale de tip examen.

Examinarea se realizeaza in cadrul oricarui centru ecvestru membru FRTE si poate fi realizata de catre orice monitor, instructor sau ghid care este afiliat centrului respectiv sau membru independent in cadrul FRTE.

Poti realiza examinarea la orice centru ecvestru membru FRTE, insa iti recomandam sa contactezi centrul in prealabil pentru a-ti programa activitatile de evaluare.

Ulterior examinarii, daca ai trecut cu bine, centrul ecvestru la care ai fost evaluat iti va emite diploma fizica, iar evaluatorul iti va completa mini-diploma in Jurnalul de Calarie.

Ulterior informatiile vor fi centralizate in baza de date electronica a FRTE.

In ce consta evaluarea pentru obtinerea diplomelor?

Este important sa stii ca iti vor fi evaluate atat cunostintele teoretice, cat si cele practice – ingrijirea calului, lucrul de la sol si abilitatile calare.

Pentru primele doua diplome (Calaret de Bronz si Calaret de Argint) evaluarea se realizeaza la liber de catre orice monitor sau instructor de calarie din cadrul unui centru membru FRTE, pe baza unor discutii pentru evaluarea cunostintelor teoretice si a observatiei directe in cazul celor practice.

Incepand cu nivelul Calaret de Aur evaluarea va consta intr-un test de tip grila pentru verificarea cunostintelor teoretice si realizarea unei progresii in manej si/sau a unei plimbari in natura (in functie de diploma pentru care esti evaluat). De asemenea, va fi evaluata abilitatea de a realiza pansajul calului intr-un mod corect.

Continutul testului grila si a progresiei va fi pus la dispozitie de FRTE, insa cele doua evaluari vor fi aplicate tot de personalul calificat al centrelor ecvestre membre FRTE.

In ce consta discount-ul si cand il pot obtine?

Odata ajuns la nivelul Calaret de Aur obtii un discount de 10% la serviciile de calarie in cadrul centrelor ecvestre membre FRTE. Exemple de servicii: ore de calarie in manej, plimbari in natura, trasee de turism ecvestru.

Cu toate acestea exista si anumite exceptii la care nu se aplica discount-ul de 10%, cum ar fi: pachetele de servicii mixte (ex: calarie & cazare, masa sau alte activitati, taberele de echitatie) sau ofertele speciale/promotiile pentru servicii de calarie care au deja aplicat un discount fata de preturile de lista.

De ce primesc discount doar cand ajung la Calaret de Aur?

Pentru ca la acest nivel iti poti pregati singur calul, deci nu mai este nevoie sa faca altcineva acest lucru pentru tine, iar acest lucru se intoarce direct in buzunarul tau. Destul de transparent, nu?

Cu alte cuvinte este necesar sa iti castigi dreptul la cei 10%, iar acest drept il castigi odata ajuns la Calaret de Aur.

Evaluarea pentru obtinerea diplomelor se plateste suplimentar?

Evaluarea in sine pentru obtinerea diplomelor nu este contra cost. Va trebui insa sa achiti orele de calarie si/sau plimbarile efectuate, in cazul evaluarilor practice.

CS-01063.jpg

Jurnalul de Calarie

Programul de Formare in Calarie nu ar fi fost la fel de antrenant fara Jurnalul de Calarie.

Asa cum ii spune si numele, Jurnalul de Calarie este un jurnal fizic in care tu iti vei nota experientele de calarie.

Scopul lui este acela de a te ajuta sa evoluezi mai repede si sa obtii mai repede diplomele din cadrul Programului de Formare in Calarie.